Sunday, 25 November 2012

BALIK MALAYSIA (Part 2)

Lebih kurang jam 7pg waktu UK 17hb nov kami check in....alhamdulillah....dh check in, luggage bsar pn dh msuk....LEGA.....!!!kurang satu beban....tnggal la hand luggage sorg satu n pram(stroller) alif....kmarin sblum kami bertolak dr hull, aku siap gi keja lg...blk rilex2 kejap, trus kluag rumah....xtdo smpai la pg tu...masa tgah queue nk check in pnya la ringan kepala mcm nk pitam ja rasa....buatnya pitam, ada ja yg tlepas plane ni....haih....mintk smpang...apa2 pn smuanya dh slamat....

Skali lg dlm blog ni terpaksa meminjam gambag dr web lain sbb aku smpai skang ni bru dpt bli camera bru utk ganti 500D yg aku jual d england sblum blk itu hari....gmbag d bawah menunjukkan lbih kurang mcm ni lah kami terpaksa queue utk check in hr tu...



Smentara menunggu nk  msuk balai berlepas, air smua minum bg puas n bg habis....bkn apa, liquid melebihi 10ml bg stiap botol adalah mnjadi larangan utk dibawa msuk ke kapal sama ada dlm hand luggage atau pgang d tgn...mmg dilarang keras...nk melepasi kawalan keselamatan, smua isi kndungan bes di'scan'....brg mcm labtop n handphone mmg kna kluarkan n diletak dlm sama2 dgn beg.....belt pn kena buang n ltak dlm tray utk scan....klau aku d airport amsterdam dlu, kasut n socks pn kena tanggal, barulah kta ble lalu gerbang scanner.....huh....


Mcm ni lah lbih kurang kami melalui proses penapisan sblum debenarkn masuk ke balai berlepas....
Pesawat A300-600R Airbus yg kami naik ..... dh msuk ja ke dalam flight ni, hanya Allah sj yg tau mcmana leganya aku waktu tu....kami bertiga dh dpt duduk d seat msing2.....dh bole berehat, dh bole menarik nafas lega...bole kami melelapkan mata skejap smentara kami smpai ke Doha, Qatar utk transit flight...perjalanan yg kami jangka x smpai 6jam mnjadi hmpair 7jam...xtau lah apa msalah yg lmbat smpai....

Balik MALAYSIA (Part 1)

Sudah hampir sebln aku x mengemaskini blog ni....bkn nya dh malas, bkn dh give up, jauh sekali lah menggantung kamera meninggalkn bidang fotografi... :-) pelbagai alkisah penyebab kenapa aku sgt lah xberkesempatan nk meng'update' blog ini....

Bermulanya kisah, kami menunggu hari nk blk ke msia....pd tarikh terakhir post dlm blog ni, cuma tnggal 2 minggu kami akan berangkat....bkn main seronok bkn kepalang kami sekeluarga...buat persediaan nk blk, beli brg2 itu dan ini...yg paling byk brg yg org2 dr msia pesan...kebanyakan goods dibeli dr ebay....so byk sngguh masa habis dgn ebay....sminggu sblum nk blk, aku ambik kputusan mnjual 200mm 2.8L lens n 500D camera....200mm tu sgtlah jarang diguna, kbetulan nk upgrade body ke 60D, so juallah kedua2 skali...dh xde camera, xdelah gmbag,xde gmbag, xdelah update utk blog ni....rasa kesal jgak memandangkn perjalanan pulang kami agak menarik jgak utk dicoretkan....

Perjalanan kami dr Hull bermula ptg 16 feb lpas....bermula dgn '606060 cab' dr umah ke Hull Railway Station...kbetulan drivernya org pakistan....ramah....smbang pnya smbang smpai aku tau la brapa anak dia ada, brapa lama dh dia duduk d hull n dia pesara dlm bidang aviation....hebat...skang dh bersara bwk taxi ja....rupanya dia mmg knal aku...ye la...public figure....sapa x knal muka cashier 'Islam Food'....mmg xdinafikan mmg rmai org d Hull ni yg dh mula knal muka aku :-) .... Alhamdulillah, murah rezeki..... smpai je d station, uncle ni ckp "u r my brother, ur wife is my sister....u dun have 2 pay me...".....mmg rezeki....thanks bro....may Allah bless u....bkn tkt xpyah byar tmbang, siap tlong angkat beg lg.....aduhhh

Disebabkan di perjalanan blk kami ni, aku ketiadaan kamera, so terpaksa pnjamla gmbag dr merata2....di bwh ni adalah 2 kping gmbag Hull Paragon Interchange (Hull Railway Station)




Dr Hull Train Station kami bergerak ke Manchester Picadilly n dr situ kami naik plak train lain ke Terminal 2 Manchester Airport.....lebih kurah 12 tgh mlm kami smpai ke destinasi....bermulalah episod keletihan kami....kami ada lbih kurang  6jam stngah sblum check in n flight kami hanya akan berlepas ke Qatar sok pg tu jam 815pg...byk kerusi utk menunggu....ada ja hotel, tp kami pilih utk menunggu di terminal...[save budget]...Alif lena dgn nyenyaknya....tp kami semalaman berjaga....why???

Mmg x brani nk lena....takut tgah mahsyuk lena, diulit mimpi2 indah....alif plak terjaga, merayau ntah ke mana2....jenuh nk cari...tak pn tgah dok lena, ada org amek alif....so aku n dearest Malisa bjaga lah spanjang mlm....ditambah plak lg dgn brg2 berharga smua duk dlm beg....hmmm, smpai pening lalat lah bjaga smpai pg....solat subuh kami pg tu di 'prayer room'...yes, di sini xde surau, tp ada multifaith praying room...so smua agama ble guna...tp apa pn xyah risau, org Islam ja yg dok guna....ada sejadah, ada tnjuk kiblat, ada Al-Quran, even ada bijik tasbih klau nk berzikir.....so kira surau la sbenagnya...cuma wuduknya perlu ke tandas...itu pn 3 pg pegi amek wuduk siap2 sblum org rmai n buat kcau bla nmpak kta berwuduk di sinki.....

Manchester Piccadilly Railway Station

 Manchester Airport

Manchester Airport

Wednesday, 31 October 2012

Qurbani....

5 hari telah berlalu, aktiviti korban Kelab Melayu Hull...baru hari ini aku berpeluang bercerita sedikit ttg aktiviti kami ni..almaklumlah, hari2 blk ja dr kerja, letih sgt n x berpeluang mengadap pc disebabkn mata yg sgt2 mengantuk..ku gagahkn jua menaip mlm ni walau pn xpasti akan ada org yg akan mmbaca coretan aku kali ini...xpelah, utk kepuasan diri sendri...menulis lah jugak...

Aku tak pasti brapa ekor 'lamb' yg terlibat...ada yg sudah dipotong2 dimasak sup n ada yg dipanggang 'smoke'...yg pastinya, yg dipanggang golek ada la sekor..honestly, aku smpai skang x tahu apa bezanya sheep dgn lamb..malas nk meng'google'...maka biarlah mnjadi tanda tanya buat diri aku sndri...tgoklah kejap2 lg ke klau ada kerajinan ble la cari...

Aktivitinya dijalankan d rumah kelab d Raglan Street...dkat sgt2 dgn rumah..selang beberapa pintu ja pn...kami memanggang di dalam garaj...asapnya ya Allah, pnya lah berkepul2..maklumlah, panggang dlm tmpat yg separa bertutup...shutter garaj dibukakn sdikit sj utk tidak menarik perhatian mat2 salleh yg lalu lalang yg nyatanya merasa terganggu dgn asap dr garaj kami tu...ada yg dok perhati dr jauh, ada yg lalu cuba2 menjengah n malah ada sorg studnt china ni trus sua kepala n ckp 'wa...very nice!!'...ooo dh nmpak tgah memanggang kmbing bru diorg faham...tp aku xtau la apa yg mat2 salleh sebelah menyebelah ni dok fikir...mgkin bg diorg ni, org melayu ni pelik, dok barbeque wktu autumn, tgah sejuk2...well, nk terangkan pn bkn nya depa nk faham...


Gambar ni adalah antara shot terawal yg aku dpt...lamb pn belum dipanggang lg...baru ja dicucuk n dlm proses mengikat dgn dawai..kena make sure ketat...xde org yg nk mkn lamb panggang yg jatuh ke tanah...so ikatan mesti dikemaskn dulu...prosesnya agak perlahan...lamb ni plak walau dh dilapah kulitnya, perlu pulak dilapah lemak2 yg tebal nya dulu...nk nyalakn bara pn ambil masa....mmg kitorang byk bersabarlah hari ni...walau tgah lapar selepas penat mengangkat barang2 salah seorg Melayu Hull yg nk blk ke Msia bln depan ke dlm kontena 40kaki pagi tu....


Lamb yg sudah dilumur dgn perasa2 yg pelbagai....siap utk dipanggang...walau asapnya byk...dlm gmbar ni belum nmpak lg asap yg banyak tu, tetapi kami lebih rela bergelumang dgn asap drpd duduk d luar garaj yg sgt sejuk....cuaca hari tu boleh tahan lah sejuknya...angin pn agak kuat yg menyebabkn bertambah sejuk keadaannya...


Kaum wanita kat dalam rumah sedang menunggu hidangan lamb panggang yg kami tgah buat di luar...walaupn nampak santai ja, ttp sbenanya diorang pn bertungkus lumus jgak kt dlm menyediakan makanan yg lain sementara menunggu lamb panggang..so inilah wajah2 ceria kaum hawa melayu Hull sebelum pekena lamb panggang n ada yg sakit kepala sbb terover mkn daging ptg tu...



Mama Normalisa n Alif sempat jugak memberikan post istimewa...alhamdulillah, Alif sgt behave pd hari tu...Credit utk mama Normalisa yg dpt mengawal Alif dgn baik....semuanya berjalan dgn lancar...


Beginilah rupanya lamb yg siap dipanggang...siap utk dimkn...sedikit demi sedikit daging dipotong....bahagian yg terbakar tu lah bg aku yg paling sedap sbb bahagian tu lah yg perasanya lebih terasa....sedap la...sronok buat aktiviti mcm ni...pakat2 dok keliling api, sembang2 smbil mkn daging panggang....


Inilah penghulu Melayu Hull....kalau anda perasan, lamb kami pd waktu ni dh semakin surut isinya...ribs pn dh ternampak...mmg puas sungguh mkn hr tu...Alhamdulillah!!


Sebagai penutupnya, aku ltak kn jugak lah, sekeping gambar aku sendiri buat tatapan org2 di malaysia....salam Aidil Adha....!!!

Sunday, 28 October 2012

'AidilAdha....

Sudah dua hari aku sgt bz n xberkesempatan nk menulis...pg ni kbetulan ada kelapangan, boleh update skit..."Eid Mubarak brother!"..itulah ungkapan yg sering diucapkan sesama muslim d sini...kali ini, smpena menyambut Aidil Adha...Hari Raya Korban...aku bekerja d sebuah kedai yg mnjual makanan halal...kdai ni agak bsar...yg paling besar di Hull City ni utk kategori kdai mkakann halal...daging halal adalah brg jualan utama...sumber utama kdai ni selain makann segera n rempah2...insyaAllah, ada ksempatan lain kali akan ada satu gmbar kdai ni dlm blog ni...a week before eid, kdai dilimpahi rezeki yg mencurah-curah...pesanan korban utk Aidil Adha....lamb, sheep....biasanya lbih dr seratus ekor....masa ni lah toke pn msuk butcher room sama2 potong daging...sgtlah sibuk....

Pagi raya x semeriah d malaysia....tgok tv dngar takbir, msuk kereta dngar radio, ada takbir....spanjang jln takbir kedengaran sahut menyahut masjid ke masjid...indah...tp d sini lain skit...pg rayanya bgun semcm hari2 biasa...siap ke masjid....masjid yg aku ziarah pd pg tu adalah masjid d Pearson Park, dkat dgn rumah...masjid yg zahirnya adalah sebuah rumah teres 2 tngkat yg dibuat sbg sebuah masjid....tiada kedengaran takbir berkumandang, mgkin disebabkn aktiviti keagamaan yg sgt limited by law....xble bising2...nnti mat saleh kacau....msuk ke dlm, tiada takbir berkumandang jgak....cuma ceramah dr imam masjid dlm bhs inggeris...msuknya waktu solat, imam briefing dulu cara2 smayang raya...jauh berbeza dr mazhab kta...3 kali takbir rakaat ptama sblum al-fatihah....3 kali rakaat kedua slpas al-fatihah n terus ruku'...xpaham aku...tp tpaksa ikut sbb berimamkn imam yg begitu cara solatnya....hrp solatku diterima...insyaAllah...khutbahnya....mcm biasa la, dlm bahasa arab...

Kami masak lontong d rumah....tp nasi himpitnya sgt lah limited, so xbrani nk jmput ramai tetamu....cuma 4 org bujang dkat rumah n plus sorg lg yg mmg bermlm d rumah kami....DR Zira yg jgak merangkap anak angkat kami...?? or adik angkat kami...?? dua2 pn bole la...actually ada sorg lg DR Sha....tp kali ni dia ke Nottingham beraya d sana....

Sbgai kenang-kenangan...kami ke Beverley utk bergambar....Beverley adalah satu kawasan yg sgt cantik xjauh dr rumah kami...satu kwasan penempatan pure english yg sgt cantik pemandangannya....dgn pdg2 yg cantik...dgn rumah2 yg cantik...dgn bangunan lama2 yg cantikkkkkk....aku suka tempat ni....


Me n Malisa....tepi jln je ni...sayang nya dearest Alif tdo...so tgah dlm keta masa ni..


Ini lah anak angkat kami DR Zira....


Memandangkan sini xde masjid, so pintu church purba ni pn jd la .... ada la nmpak mcm pintu masjid jugak seninya.....


Inilah bangunannya...cantikkan?


Aku akhiri post kali ini dg foto aku yg sudah tua ini.....di sebelah post box yg tua...di sebuah town yg tua...the end of InMyShoes for today....insyaAllah..in next post...akan aku bercerita pulak ttg ibadah korban kami d sini.....

Thursday, 25 October 2012

AutumnInMyHeart...



Autumn in my heart....inilah tajuk crita jiwang korea yg aku rasa smua org pnah ada pngalaman melayaninya..ada yg tgok dr mula smpai habis, ada yg tgok sekerat ja sbb xthn heroin dia asik nangis ja, ada yg skejap layan skejap tidak disebbkn tv kt umah ada satu ja n tpaksa berebut dg isi rumah lain yg nk tgok channel lain pd masa yg sama..macam aku lah tu :-) itu crita lain, crita zmn bujang2 dlu..cntik tgokkn tmpat org..4musim yg berlainan..dlu2 tgok di tv ja, mjalah, internet..xpnah termimpi, skang ni aku n family sedang mngalami sndri mcmana rasanya suasana 4 musim ni...rezeki Allah, mmg xpnah terduga...

Skarang ni autumn sdang berlaku di bumi england ni...pnah tpikir tak mcmana rasanya musim luruh ni?...paginya sgt lah lewat cerah...kebiasaan pkul 830pg aku n dearest malisa ke Lambert Children centre mnghantar alif masuk skolah..bayangkn pkul 830 tu bwk keta masih buka lmpu..ye la, masih blum cerah sgt lg..masih malap2..sejuknya mmg sgt sjuk..aku ingtkn winter ja yg melampau sejuknya dlu, rupanya autumn pn ble tahan sjuk...10°C ada la, klau pg yg 'tak berapa sejuk sgt' hu2...mcmana rasanya tu?...pi bukak peti sejuk, bukak bhagian freezer tu, ltak muka kt situ.. :-) ha mcm tu la rasanya...nyamannnnnnnn..tp klau 24jam mcm tu ble bayang tak...mesti dh xble tahan...asap berkepul2 keluar dr mulut...

Walau siang hr, xsecerah siang hari d msia..siangnya malap sentiasa..mcm mendung nk hujan lebat..gelappp...patut la tajuk crita sedih yg kta dok layan tu namanya autumn in my heart...mmg gelap...jam 430 hr dh nk mula gelap...n makin gelap, n makin gelap....n pkul 6 sdah mlm....mlm lg btambah sjuk..smua org dok dlm rumah ja..psang hitter utk warm kn rumah...skang jam 1229 tgah mlm..currently, 5°C kt luar ok...belum winter lg tu...

Gambar di atas diambil d Pearson Park...xjauh dr rumah kami...bole bjln kaki pn klau nk ke situ..


Well, jgn ingt anda foreigner, anda x perlu mengundi ok!...tanggal 16 nov dpan aku n malisa kena mengundi...ini dh kali yg kedua...kali ni election utk Police n Crime Commisioner Humberside...bkn nk pilih wakil rakyat ja ok kena mengundi...jawatan tinggi dlm polis pn rakyat yg pilih...apa2 pn mgkin kami xberkesempatan nk vote utk hari tu..why?...bcause itu lah tarikh keramat, tarikh yg amat dinanti2kan kami bertiga...paginya mcm biasa, siang aku bkerja mcm biasa, alif ke skolah mcm biasa, n mngkin mama normalisa pn akan ke graduate school mcm biasa...tp mlm nya insyaAllah pasti luar biasa...mlm itulah kami akan menaiki train dr Hull City ke Manchaster Airport...spend a night there n btolak blk ke Malaysia utk bercuti keesokan pgnya!! Ceriaaaaanyaaaaa!!!!...this 2 months in Malaysia will b a good therapy we need....i really2 extremely lookin forward to it...cpatlah masa berlalu!!!




Tuesday, 23 October 2012

In My Shoes


Tanggal 18 sept yg lalu, ckuplah setahun aku d bumi england yg permai ini..dh pelbagai dugaan yg aku n family lalui sepanjang kami berada d sini..alhamdulillah, kami masih d sini..sbg survival..smakin hari semakin matang, semakin hari semakin kuat mnghadapi pelabagai dugaan d bumi asing ini...

Setahun yg telah berlalu, menjauhi kami sekeluarga begitu shj..terasa ruginya tak dicatatkn pengalaman kami spanjang tempoh itu...utk dikongsi bersama sahabat2 yg sudi singgah d blog ni..

Minat aku yg mndalam dlm fotografi akan mnjadi pendorong utama utk aku terus menulis..sesuai dgn nama blog ini 'InMyShoes', aku nak smua org turut merasai pngalaman aku spnjang berada di sini..bagaimana rasanya mnjadi 'aku', bagaimana rasanya berada d bumi asing, bagaimana rasanya if u r 'InMyShoes'...

Foto di atas bkn hiasan semata-mata..itu mmg lah aku, mmg itu adalah kasut ku..kaki ini banyak menapak  di bumi england ini..byk yg ingin dikongsi..



Inilah aku..bersama yg tersayang, teman baik n isteri..Malisa..the reason why im here is bcause of her..aku d sini menemani isteriku ini utk mndapatkn phd nya...insyaAllah, dgn doa smua, beliau akan sukses..itu jugaklah yg sntiasa mnjadi sebahagaian doa aku stiap hari..aminnnnnn

Kami bkn berdua sj di sini..anak yg tersayang turut menemani..Muhammad Alif Zafran bin Mohd Ghadafi aka Alif :-)


Dah nk masuk 4 tahun usia anak aku ni..dia mmbesar d sini..mula belajar bercakap d sini..nmpak gayanya vocab anak aku ni skarang lbih berat english dr malay nya..apa pn, alhamdulillah..itu smua nikmat Allah..nnti blk msia, insyaAllah akan digilapkn blk BM nya tu..

Itulah sbg mukhaddimahnya catatan aku dlm blog ni..sbg perasmian pmbukaan..episod pengenalan..